فالوده و محبوبیت جهانی !
فالوده یا پالوده یک خوردنی سنتی و سرد ایرانی از نوع دسر است. این دسر از رشته های نازک با ترکیب نشاسته در یک شربت نیمه یخ زده دارای شکر و گلاب تهیه شده است.
پیشینه تاریخی :
در سده های ۱۶ تا ۱۸ پادشاهان گورکانی هند و ایرانی که بر جنوب آسیا فرمانروایی می کردند یک نوشیدنی – دسر سرد بنام فالوها پدید آوردند که برگرفته از فالوده است.
در فرهنگ معین آورده شده که در گذشته فالوده به خوراکی گفته میشد که از ریختن پودر بادام و شکر بدست می آمده و نشان از آن دارد که فالوده در زمان هایی از تاریخ با روش های گوناگون تهیه میشده است. ولی فالوده به سبک کنونی پیشینه ای به اندازه یک سده دارد.
انواع فالوده:
در ایران سه نوع فالوده وجود دارد :
شیرازی، یزدی و کرمانی
فالوده شیرازی :
از شناخته شده ترین گونه های فالوده و از پرطرفدارترین خوراکی های شیراز است که از رشته های نازک نشاسته ای یخی تهیه شده و با آبلیموی تازه شیراز، عرقیات و شربت های خوشبو درست می شود.
فالوده کرمانی :
در این نوع فالوده بجای رشته های نشاسته ای، توپک های نشاسته ای وجود دارد که با عرق بیدمشک، نسترن،گلاب و نعناع یا شربتی بنام شیره سرو می شود. فالوده کرمان در سال ۱۳۹۵ در فهرست آثار ملی ناملموس کشور، ثبت شده است.
فالوده یزدی :
در یزد به آن ماقوتک نیز می گویند. فالوده یزدی را پس از آماده شدن با شیره، گلاب و سیاه دانه سرو می کنند.
استفاده از فالوده در ادبیات :
در ادبیات شیرین فارسی هر کلمه جایگاه ویژه ای دارد که فالوده نیز از این قضیه مستثنی نیست . در این مبحث چند ضرب المثل شیرین را ذکر می کنیم که از این کلمه در آن ها استفاده شده است :
۱. با شاه هم فالوده نمیخورد (منظور به شخص متکبر و خودپسند است)
۲. انگار به فالوده خوردن میرود (با اینکه خطر و مصیبت در پیش دارد ولی آسوده خاطر است و آرامش دارد)
۳. آنقدر آش داغ خورده که به فالوده هم فوت می کند (بدین معنی که آنقدر تجربه کسب کرده که جانب احتیاط را بسیار رعایت می کند)
سخن آخر :
فالوده دسری ست خنک که از گرمازدگی در روزهای داغ تابستان جلوگیری کرده و به صورت تکی یا با بستنی سرو میشود. از خوردن این دسر خوش عطر و طعم در روزهای گرم تابستان غافل نشوید.
منبع: ایران بوم گردی
دسته ها: استان ها یزد مجله ایران بوم گردی